“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARINI ASLA KABUL ETMİYORUZ!”

Dereköy halkı ve çevreye duyarlı vatandaşlar, Antalya Korkuteli Dereköy Yaylası’nda kömür madeni açılması için Antalya Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından alınan “Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararını kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dereköylüler, Antalya Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 18 Mayıs tarihinde aldığı karara vurgu yapılarak, bütün Korkuteli ve Korkuteli Barajı’nın tek su kaynağı havzası olan ve bölgede binlerce dönüm tarım arazisi olan Dereköy Yaylasının tam ortasında kömür madeni açmanın “köylüye ve tarıma sırtını dönmek” olduğu belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“2020 Ocak ayından bu yana Antalya Valiliğine ve Korkuteli Kaymakamlığına verilen yüzlerce dilekçeyle “kömür madeni istemiyoruz” diyen köylüler aleyhine olan bu karar, doğanın aleyhine yapılmış Maden Kanunun arkasına sığınılarak açıklanamaz! Karar, adeta “tarımı ve suyu hiçe sayan” bir karar olmuştur.
Tarımı hiçe sayan karara, öncelikle Tarım İl Müdürlüğünün hukuk dışı kararı kapı aralamıştır
Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım Toprakları Koruma Kuruluna, adeta zorla karar aldırtmıştır, hayır diyen kurula 2. Kez toplantı yaptırtarak “evet” dedirtmiş ve köylü ve tarım aleyhine karar aldırtmıştır.

Suyu hiçe sayan karara ise DSİ kapı aralamıştır
Korkuteli’nin suyunu ve su havzasını koruması gereken DSİ ise, Korkuteli Barajını besleyen su havzasının ortasındaki Dereköy Yaylasında su kaynakları yokmuş gibi göstererek, suyun müdürlüğü değil, kömürcünün müdürlüğü gibi davranmış ve Korkuteli’nin suyuna sırtını dönmüştür.
Tarihi eserlere ise Antalya Koruma Kuruluİl Müdürlüğü sırtını dönmüştür
Antalya Koruma il Müdürlüğü binlerce yıllık tarihi eserlerin bulunduğu alanda kömür madenine “hayır” demek yerine, açılmasına yine kapı aralamış ve her 3 kurumda suya ve tarıma sırtını dönmüştür.
Bölgedeki yaylalar en kaliteli erik ve vişnenin merkezdir
Dereköy Yaylası, binlerce dönüm erik ve vişne bahçesi olan, Sülekler, Varsak ve Yağca Yaylasının tam ortasındadır ve adı geçen köyler, bölgede 40.000 civarında küçükbaşla hayvancılık yapmaktadır.
Köylüler tarım topraklarını, tarımı, hayvancılığı ve de suyu koruyacaktır!
Korkuteli Dereköy Yaylasını kömüre peşkeş çekmek isteyenlere inat, köylüler tarımı da, Korkuteli’nin can damarı olan suyu da koruyacak ve “en kirli iş olan kömür madenine” geçit vermeyecektir.
Köylüler ve Çevreciler olarak TBMM Sesleniyoruz!
Türkiye’nin birçok yerinde doğaya büyük zararlar veren “Maden Kanunu” değiştirmek için neyi bekliyorsunuz? Kimi bekliyorsunuz? Bunca köylünün çığlıklarına neden kulak tıkıyorsunuz? Sizin görevinizden biri de halkın ve köylünün geleceği demek olan tarım topraklarını ve suyu koruma iken, bu tür yanlış kanunları neden değiştirmiyorsunuz? Bizler sizden, acilenMaden Kanunu değiştirmek için harekete geçmenizi bekliyoruz!
