ÇEVRE

SULAK ALANDA YAPILAŞMAYA PROTESTO

Balıkesir’in Akçay beldesinde, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda yapılmak istenen villalara yaşam savunucularından tepki geldi. Edremit Körfezi’ndeki yaşam savunucuları, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin çağrısı ile projeye karşı tepkilerini dile getirmek için, projenin temel atma töreni esnasında Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda protesto gösterisi yaptı.

Protesto gösterilerine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Artur Çevre Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Burhaniye Ekoloji Gönüllüleri, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Körfezden gelen çeşitli sendika ve siyasi partiler, kadın örgütleri ve çevreciler katıldı. “Akçay Sazlığı Rant Alanı Değildir, Sulak Alandır. Binlerce Canlının Yuvasıdır. Yuvama Dokunma” yazılı pankart ve çeşitli dövizler taşıyan çevreci grup, “İmar Rantına Hayır”, “Sulak Alan Bizimdir, Bizim Kalacak” sloganları attı.

Projenin temel atma töreninde bir de konser düzenleyen şirket yetkilileri, tepkilerini dile getirmek isteyen yaşam savunucularını alana sokmadı ve basın açıklaması yapmalarını engellemek amacıyla konser alanı ses sistemini sonuna kadar açtı. Bunun üzerine, ıslıklarla ve “Müziği Kes” sloganları ile protesto edilen şirket, avukatların ve güvenlik kuvvetlerinin devreye girmesi ile ses sistemini kapatmak zorunda kaldı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Ela Taşezen, Harika Şişmanlar ve Süheyla Doğan’ın okuduğu basın açıklamasında; Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Ela Taşezen, Harika Şişmanlar ve Süheyla Doğan’ın okuduğu basın açıklamasında; Ramsar Sözleşmesi, Sulak Alan Yönetmeliği ve Çevre Kanunu’nca korunması gereken ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Sulak Alan Envanterinde 148 hektar olarak kayıtlı olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Rezerv Konut Alanı Projesi ile, Edremit Tarım Organize Sanayi Bölgesi Projesi ile ve villa projeleri ile yok edilmeye çalışıldığı vurgulanarak Sulak Alanı koruması gereken ilgili kamu kurumlarının görevlerini ihmal ettikleri ifade edildi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemlerinden biri olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı uzun süredir çeşitli tehditler altındadır ve giderek yok olmaktadır. Uzun süredir giderek küçülen sulak alandan geriye kalan 148 hektarlık alan ise Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alan Envanter Sistemi (SAYBİS) de kayıt altına alınmıştır ve Bakanlığın web sitesinde yayınlanmaktadır.

Kayıtlı sulak alanı yasal olarak koruması gereken kurumlar da ne yazık ki duyarsız davranmakta ve sulak alanın tahribatına ve başka amaçlarla tahsisine göz yummaktadır.

Bugün buraya geliş nedenimiz Bakanlık web sayfasında ilan edilen Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı haritasına göre sulak alan içinde olan bir alanda Engin Gayrimenkul tarafından villa amaçlı temel atma töreni çağrısıdır. Şirketin sosyal medyada verdiği ilanda, temel atma töreninin Tolga Sağ’ın da yer alacağı bir konserle gerçekleştireceği bilgisi yer almıştır.

“Akçay Enginkent” olarak pazarlanan proje kapsamında 200 adet 300 metrekarelik villa arazisi yer aldığı belirtilmekte ve araziler en az 300 bin TL ye pazarlanmaktadır. Proje satış ve tanıtım videolarında CHP İstanbul Milletvekili Sn. Gürsel Tekin’in yer alması ise oldukça üzücüdür.

Şirketin temel atacağı bilgisi üzerine, Dernek olarak Edremit Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Edremit , Kaymakamlığı’na yazılı olarak başvurarak bu alanla ilgili inşaat ruhsatının olup olmadığını ve bu projenin1/100.000’lik Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni Planı’na uygun olup olmadığını sorduk. Sorularımızı ayrıca basın ve kamuoyu huzurunda da duyurduk. İlgili kurumlardan sorduğumuz soruların yanıtlarını bekliyoruz.

Şirket yetkilileri düz bizi arayarak proje alanlarının imarlı ve tapulu olduğunu ve sulak alanla ilgisi bulunmadığını belirttiler. Bizler de kendilerinden inşaat ruhsatları olup olmadığını sorduk. Şirket temsilcileri, inşaat ruhsatı için Belediyeye başvurduklarını ancak henüz ruhsat alamadıklarını itiraf ettiler. Biz de “Bu durumda nasıl temel atma töreni düzenliyorsunuz?” diye sorduğumuzda, temel atmaktan vazgeçtiklerini ve yalnızca konser düzenleyeceklerini belirttiler.

Sulak Alanlar oldukça önemli ekosistemlerdir:

• Su kalitesini korur ve iyileştirir (kirliliği filtreler, kimyasal maddeleri soğurur, tortu biriktirir, oksijen üretir, besin zinciri oluşturur), mikro iklim oluşturur, azot, kükürt, metan, oksijen, su ve karbondioksit gibi maddelerin ekolojik döngüsünü sağlar.

• Fitoplanktonlar, zooplanktonlar, balıklar, kabuklu canlılar, su kuşları ve diğer canlılar için yasam alanı oluşturur.

• Sel ve taşkınları önler, rüzgar erozyonunu azaltır, yer altı suyunu reşarj-deşarj eder, mera olanağı sunar, balıkçılık, tarım, su ve hammadde kaynağı oluşturur.

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın önemli bir kısmı Sulak Alan Yönetmeliğine ve Ramsar Sözleşmesine aykırı bir şekilde 2017 yılında yapılan çevre düzeni plan değişikliği ile Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) Organize Sanayi Bölgesi’ne tahsis edilmiştir. Edremit’e büyük yarar olacak olan Tarım Organize Sanayi için daha uygun bir alan bulunması mümkün iken sulak alanın seçilmiş olması talihsizliktir.

Projenin henüz başlamamış olması bir fırsat olarak değerlendirilip yeri sulak alana zarar vermeyecek şekilde kaydırılabilir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de 2020 Ocak ayında almış olduğu bir Meclis kararı ile bu alanı molozlar ve dere dip çamuru ile doldurup tesviye ederek Organize Sanayi alanına altyapı hazırlamaktadır. Balıkesir Belediyesi’nin bu işlemi acilen durdurması için çeşitli kereler gerekli yazılı başvuruda bulunduk ve sonuç alamayınca Meclis Kararının iptali için dava açtık.”

Protesto gösterisi olaysız sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu