ÇEVRE

PORSUK ÇAYINI DA KURUTTULAR

Yanlış tarım ve sanayi poltikaları, peş peşe yapılan HES’ler, madenler ve insan kaynaklı kirlilik; tıpkı göllerimiz gibi, akarsularımızın da sonunu getiriyor. Ülkemizin en önemli su kaynaklarından Porsuk Çayo da benzer nedenlerden dolayı kuruma noktasına geldi.

Gazete Duvar’ın konuyla ilgili haberi ve bölgedeki çevre örgütlerinden alınan bilgilere göre; Murat Dağı’nın kuzey yamacından doğarak Sakarya Irmağı’na kadar uzanarak, Eskişehir ve Kütahya illerinde tarıma hayat veren Porsuk Çayı, Alpu – Beylikovası’ndan itibaren tamamen kurudu! Kuruyan çayda balık ölümlerinin yaşandığı belirtildi.

Porsuk Çayı ile tarım alanlarını sulayan köylüler, konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yaparak yaşananları aktardı ve zor durumda olduklarını belirterek yetkililerden yardım talep etti.

Gazete Duvar’ın haberine göre; bölgede yaşayanlar, 40 sene önce debisi ‘çok yüksek’ olan Porsuk Çayı’nın kurumasına duydukları üzüntüyü; “Çocukken çaya girip yüzebiliyorduk, temizdi, plaj gibiydi. Maalesef ovaya boydan boya çok su isteyen soğan, pancar, mısır ekilmeye başlandıktan sonra su azalmaya başladı.” Yaz aylarının kurak geçtiği bölgede geçen yıllarda görüntülerdeki gibi bir tablonun oluşmadığını ifade eden Öngel, “Eskiler Porsuk Çayı’na Kocasu derdi. Bunun nedeni ise çok büyük su kitlesini taşımasıydı” şeklinde anlattı.

Porsuk Çayı’nda kuruma sorunu zaman zaman değişik bölgelerde yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda da Ankara’nın Polatlı ilçesi yakınlarında kurumalar yaşanmış, bölge halkı DSİ’den yardım talebinde bulunmuştu.

Uzmanlar, kurumaya neden olarak; ülkemizde son yıllarda etkisini iyice hissettiren kuraklığı gösteriyor. Ancak; doğal nedenler dışında; vahşi sulama, madencilik faaliyetlerinin yarattığı kirlilik ve sanayi bölgelerindeki yoğun su kullanımları olduğuna vurgu yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu