ÇEVRETARIM

“ERGENE’DE YENİ BİR OSB’YE İHTİYAÇ YOK”

Tekirdağ’ın Ergene İlçesi Karamehmet Köyü’nde yapılmak istenen Plastik Organize Sanayi Bölgesi, bölge halkının tepkisi ile karşılaştı. Tekirdağ’ın 12 Belediye Başkanı, tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yaparak “Ergene’de yeni bir OSB’ye gerek yok” dedi.

Tekirdağ’ın Ergene ilçesi’nde, Plastik Sanayi Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi (PAKOB) tarafından İhtisas OSB projesine ÇED onayı verilmişti.  Ergene’de 2,7 milyon metrekare alanda kurulması planlanan OSB ile ilgili yüklenici kooperatifin internet sitesinde yer alan ifadelerine göre, proje hayata geçtiği zaman Avrupa ve Türkiye’nin en büyük ve tek plastik kümesini oluşturacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu” kararı verdiği projeye Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi geçtiğimiz nisan ayında “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti. Çevreciler, mahkeme kararının yok sayılmasına tepkili.

“OSB’YE İHTİYAÇ YOK”

Tekirdağ’ın 12 Belediye Başkanı, tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yaparak, kirlilik yüzünden adeta can çekişen Ergene Nehri’nin de geçtiği bölgede yeni bir OSB’ye ihtiyaç olmadığına dikkat çekti.

Ergene’de mevcutta 4 OSB bulunduğunun altını çizen Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “OSB’lerimizin doluluk oranı ortalama yüzde 50’dir. Mevcut kurulmak istenen OSB’deki yatırımcılarımıza, yüzde 50 doluluk oranı olan herhangi bir yerde yardımcı olabiliriz dedi.

Yapılan genel açıklamada; “Bugün buraya gelmemizin asli sebebi olan 14 Nisan 2021 Büyükşehir Belediye Meclisimizin, tüm meclis üyelerinin oy birliğiyle aldığı ve Ergene Havza Koruma Eylem Planı’nın ana kararlarıyla örtüşen eldeki verilere göre Ergenemiz’de yeni organize sanayi bölgesi ihtiyacının olmadığı hususunu hiçbir siyasi reflekse girmeden dillendirmek için buradayız” denildi.

TARIM ARAZİSİ ÜZERİNE OSB YAPILAMAZ

Karamehmet Köyü’nde 350 hanenin yaşadığı, köyün 40 bin dönüm verimli tarım arazisi, 2 bin 800 dönüm merası olan 650 yıllık bir yerleşim yeri olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Köydeki büyükbaş hayvan sayısı 1000, küçükbaş hayvan sayısı ise 3000 civarında. Yani; çok verimli bir bölge burası. Trakyamızın birçok bölgesinde uzun yıllardır yaşanan çevre sorunlarından birini de giderek yerinde görmüş olduk. Diğer taraftan su sorunun hızla yaklaştığı bölgemizde “ su yoksa hayat yok!” gerçeği ne yazık ki görmezden geliniyor. Su kalmadığında fabrika çalışır mı? Bölgede yarısı boş olan OSB’ler varken yenisini yapmak neden ? Kısaltılmış ismi PAKOP olan kooperatifin 2800 dönüm arazisi de aslında tarım alanıymış. Ve bu karışık durum yeni bir sorun olmayıp 30 yıldır taraflarca mücadelesi yapılan bu bölge önemli bir tarım alanıymış. Trakyalıların daha fazla toprak ve su kaybına tahammülü kalmadı!”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu