ÇEVRE

GREENPEACE’DEN ÜRKÜTEN İDDİA

Kahramanmaraş’ta bulunan Afşin A Termik Santrali’nin, bölgede yaşayanların sağlığına, doğaya ve gezegene büyük zararlar vermesine rağmen genişletilmek istendiğini belirten Greenpeace Akdeniz; “Afşin A santraline eklenecek iki ünite 1900 erken ölüme neden olacak ” iddiasında bulundu.

Çevre Örgütü Greenpeace Akdeniz tarafından Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ne (CREA) yaptırılan analize göre, Afşin A Santrali’ne eklenecek iki yeni ünite 1900 erken ölüme neden olacak. 500 kilogramı 1500 kilometrelik mesafe içinde olmak üzere, bölgede yılda 960 kilogram cıva birikimi yaratacak. Santralin salacağı PM (parçacık madde) kirliliği, Karadeniz Bölgesi’ne kadar yayılacak. Bölgede yaşayan yurttaşlar ve Greenpeace Akdeniz, projenin iptalini talep ediyor.

Elbistan Sağlık Grup Başkanlığı’nın kayıtları, Afşin A santralinin açılışını takiben bölgedeki kanser vakalarının 8 kat arttığını ortaya koyarken, şimdi Afşin Santrali’ne iki ünite daha eklenmesi planlanıyor.

Peki bu santralin insan sağlığına, gıdaya, doğaya ve gezegene etkileri neler? Greenpeace Akdeniz’e göre araştırmalar, tablonun aciliyetini ve vehametini ortaya koyuyor:

Örgütten yapılan açıklamada, 1984 yılında hizmete giren Afşin A Santrali, bölgede erken ölümlere ve hastalıklara sebep olan hava kirliliğine yol açıyor, beslenme ve geçim kaynağı olan tarımsal üretimi zayıflatıyor, Ceyhan Havzası’nın can suyu olan Ceyhan Nehri’nin debisini düşürerek kaynağını kurutuyor.

ERKEN ÖLÜMLER ARTTI

Afşin A Santrali’nde hali hazırda dört ünite bulunuyor. Greenpeace Akdeniz’in 2018 yılında yaptığı çalışma, iki aktif santral olan Afşin A ve Afşin B’nin 1984 – 2018 arasında 17 bin insanın erken ölümüne sebep olduğunu ortaya çıkarmıştı. Çalışmada, o dönemde planlanmakta olan yeni 6 santralin, ekonomik ömürleri boyunca çalıştıkları takdirde bu sayının 32 bine kadar yükselebileceği belirtilmişti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE SEBEP OLDU

Santraller aynı zamanda bölgenin ortalama sıcaklığını artırarak iklim değişikliği yaratıyor. İki santralin üzerine kurulu olduğu Elbistan Ovası’ nda, 1987 yılında ortalama sıcaklık 33 derece iken bu rakam 2010 yılında 38 dereceye yükseldi. Bu da tarımsal ürün yetişmesinde büyük kayıplara sebep oldu.

HAVAYA ZEHİR SAÇIYOR

Greenpeace Akdeniz’in 2020 yılında santrallerin etki sahasının içerisinde yaptığı hava kalitesi ölçümlerine göre, santraller adeta zehir saçıyor. 1 ay süren ölçümlerde hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği seviyeden tam 7 kat daha kirli çıkmıştı.

PARİS ANLAŞMASI ‘KAPATIN’ DİYOR

Afşin A santrali yerel hareketlerin ve çevreci hareketlerin gösterdiği tepkiler sonucunda 2020 yılında çevre yatırımları tamamlanmadığı için aynı durumda olan 12 santralle birlikte kapatılmıştı. Ancak aynı yılın Haziran ayında 2 ünitesi yeniden faaliyete başladı. Santral Türkiye’nin 2021’de imzalayarak yükümlülüklerini gerçekleştirmeyi vadettiği ettiği Paris Anlaşması, imzacı ülkelere sera gazı emisyonlarını azaltmasını öneriyor. Ancak Afşin A Termik santralinde yapılacak yeni üniteler anlaşma kapsamında atılacak adımlarla çelişki oluşturuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu