“UÇURTMALAR TEMİZ ÇEVRENİN SEMBOLÜDÜR”

İstanbul Üsküdar’da bulunan Uçurtma Müzesi Kurucusu ve İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz, sokak oyunları kültürümüzün önemli bir parçası olan uçurtmaların, en güzel temiz bir doğada uçurulabileceğini hatırlatarak; “Eğer bir yerde uçurtma uçuyorsa, bilin ki orada çevre temizdir. Çünkü yaşanılmayacak bir çevrede uçurtmalar da uçmaz” dedi.

Uçurtma tarihinin MÖ 300’lü yıllara dayandığını, kentlerin yoğun bir şekilde betonlaşmaya başladığı son 30-40 yıla kadar, uçurtmanın insanların en büyük tutkusu olduğunu belirten Aköz, “Uçurtma en çok bozulmamış doğayı sever. Günümüzde betona boğulan kentlerde çocuklarımız ne yazık ki uçurtma uçuracak uygun alanlar bulamıyor. Bu yüzden uçurtma tutkunları, çareyi doğaya çıkmakta buluyor ve özellikle betonla kuşatılmamış, bol rüzgarlı doğal ortamlarda uçuruyor uçurtmalarını” diye konuştu.
Uçurtmanın aynı zamanda temiz bir gökyüzünü simgelediğini ifade eden Aköz, “Biz çocuklara her zaman uçurtmaları temiz bir havada, pırıl pırıl bir gökyüzünün altında uçurmalarını öneriyoruz. Çünkü uçurtma sadece bir oyuncak, uçurtma uçurmak da sadece zevk için oynanan bir oyun değildir. Uçurtma uçurmak, çocuklarımızın ve büyüklerin doğayla buluştuğu, kentin karmaşasından, sağlıksız, stres dolu ortamından uzaklaşarak, kendilerini doğanın huzur ve sağlık veren ortamına bıraktığı bir aktivitedir. Bu yüzden, uçurtma uçurulan hemen hemen her yer sağlığın da olduğu yerlerdir. Sağlıklı bir ortam da ancak temiz ve yaşanabilir bir çevreyle mümkündür” dedi.
“AMACIMIZ BU SEVGİYİ HERKESE AŞILAMAK”
Böylesine sağlıklı ve keyifli bir aktiviteyi daha geniş kitlelere yaymak, uçurtma sevgisini herkese aşılayıp, uçurtma kültürünü gelecek nesillere taşımak için yıllardır çalıştıklarını ifade eden Aköz sözlerini şöyle sürdürdü;
“42 yıldır uçurtmanın peşinden koşuyoruz. Özgürlüğün, mutluluğun ve temiz bir çevrenin sembolü olan uçurtma sevgisini toplum geneline yaymak için bugüne kadar önemli işlere imza attık. Üsküdar’da kurduğumuz Uçurtma Müzesi ile Türk ve Dünya uçurtma kültürünü tanıtıyoruz. Çeşitli ulusal ve uluslararası etkinliklerde sergilediğimiz uçurtma gösterileriyle, uçurtmalara yönelik farkındalık oluşturuyoruz.
Bu güzel ve sağlıklı aktiviteyi tanımak, kendi uçurtmalarını yapma mutluluğunu ve ayrıcalığını yaşamak isteyen herkesi müzemize bekliyor, bu vesileyle 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutluyoruz.”
